چاپ خبر
دبیرستان نمونه دولتی شهید فراست(دوره اول) یکشنبه, ۲۰ دی ۱۳۹۴
دعاها و راه هایی برای تقویت حافظه

بسم الله الرحمن الرحیم

 با سلام خدمت دانش آموزان عزیز و گرامی مدرسه

آن چه خواهید خواند بخش مختصری از راه کارهای تقویت استعداد و حافظه است که از روایات و احادیث معصومین علیهم السلام گرفته شده است :

1- مرحوم شیخ بهائی در کتاب تهذیب فرموده است به جهت زیادتی حافظه این دعا را بخواند.

الَلِّهُمَ ارْزُقْنی فَهْمََ النَّبِییّنَ وَ حِفْظََ الْمُرْسَلینَ وَ اِلْهامََ الْمَلائِکهَ الْمُقَرّبینَ آمینَ یا رَبَّ الْعالَمینَ.

 

2- بعد از هر نماز، اين دعا را كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله و سلّم براى تقويت حافظه به امير المؤمنين تعليم داد میخوانى:

سُبْحانَ مَنْ لَايَعْتَدى عَلى أَهْلِ مَمْلَكَتِهِ سُبْحانَ مَنْ لا يَأْخُذُ اَهْلَ الْأَرْضِ بِاَلْوانِ الْعَذابِ سُبْحانََ الرَّؤُفِ الرَّحيمِ اَللّهُمَّ اجْعََلْ لى فى قَلْبى نُوراً وَ بَصَراً وَ فَهماً وَ عِلماً إِنَّكَ عَلَى كُلِّشَى ءٍ قَديرٌ .
ترجمه : منزه است پادشاهى كه بر زيردستانش ستم نمیكند، منزه است خدايى كه اهل زمين را به عذاب هاى رنگارنگ گرفتار نمی نمايد، منزه است‏ آن خداى بنده ‏نواز مهربان.خدايا قرار ده در دلم نور و بينايى و فهم و دانش، مسلّما تو بر هر چيز توانايى

3ـ  هر روزبعد از نماز صبح  قبل از آن که با کسی سخن بگوید این جمله را بخواند :

یا حَیَّ یا قَیَُّومُ فَلا یَفُوتُ شَیئاً عِلْمُهُ وَ لا یَئُودُه.

 

4- قبل از مطالعات این جملات را بخوانید.

اَللّهُمَّ اَخْرِجْنی مِن ظُلُماتِ الْوَهْمِ وَ اَکْرِمْنی بِنُورِ الْفَهْمِ الَّلهُمَّ افْتَحْ عَلَینا اَبْوابَ رَحْمَتِکَ وَ انْشُرْ عَلَیْنا خَزائِنَ عُلُومِکَ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرَّاحِمینَ.

علاوه بر دعا برخی کارها نیز در تقویت حافظه موثّر است ،که عبارتند از :  مسواك كردن ،  روزه گرفتن ، و قرآن خواندن به ويژه  خواندن آية الكرسى ،  خوردن مويز در ناشتا، به ويژه اگر سرخ و بيست‏ ويك دانه باشد، خوردن حلوا و گوشت نزديك گردن گوسفند، و عسل و عدس

مسواک زدن

 

 

همچنین : دائم‌الوضو بودن و رو به قبله نشستن و به صورت علما نگاه‌ کردن و به عبادت مشغول‌ بودن و اطاعت پدر و مادر نمودن و روزه‌ داشتن و خوردن انگور و گرمی‌جات به طور عموم و خوردن آب ‌کم ( منظور این است که بیش از حد معمول و بیش از مقداری که بدن به آن نیازمند است آب ننوشد!) زیادی حافظه موثر است و هر گونه گناه موجب تضعیف حافظه است.

گفتنی است، آنچه در مورد تقویت حافظه و هوش از کتب روایی و ادعیه بیان شد، علت تامه محسوب نمی شود. بعضی از عوامل مربوط به هوش و حافظه در اختیار ما نیست و مربوط به عوامل ژنتیکی و وراثتی است.

به عبارت دیگر، هوش و حافظه و استعداد هر انسانی برآیندی از عوامل متعدد وراثتی و محیطی است که بعضی از این عوامل در اختیار ما است. از قبیل آنچه در بالا گفته شد و بعضی از آنها از حوزه اختیار انسان خارج است؛ مانند نقش عوامل ژنتیکی اجداد گذشته ، بنابراین نباید توقع داشت که با انجام کارهای فوق که قطعاً موثر هستند معجزه ایجاد شود که ناگهان بهره هوشی شخصی از 90 به 130 ارتقاء پیدا کند و اگر این چنین نشد اعتقاد به این توصیه هایی که معصومان (علیهم السلام) کرده اند کم شود! بله این دعاها زمینه را آماده می کند و باید انسان بر آن مداومت داشته باشد!

برگرفته از کتاب شریف مفاتیح الجنان و سایت های عرفان و تبیان

انتهای پیام/.